Trofeekokoelma Jaakko Ojanperä

Jaakko Ojanperän kokoelma sisältää trofeita ja muita eläinnäytteitä yli sadasta eläinlajista ja alalajista, jotka Ojanperä on pyytänyt matkoillaan Afrikassa, Aasiassa, Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa. Laajuudessaan kokoelma on hyvä tutustumiskohde trofeefanaatikkojen lisäksi koululuokille, ulkomaisista eläimistä kiinnostuneille tai vaikkapa metsästysmatkalle valmistautuville metsästäjille.

Trofeekokoelma Jaakko Ojanperä

Uudistettu Jaakko Ojanperän trofeekokoelma. Kuva: Ilja Koivisto/Suomen Metsästymuseo.

Jaakko Ojanperä lahjoitti trofeekokoelmansa Suomen Metsästysmuseolle vuonna 1997. Tuolloin kokoelmaan kuului trofeita 42:sta eri eläinlajista. Vuosien mittaan Ojanperä kartutti edelleen kokoelmaansa, ja vähitellen alkuperäinen trofeehuone museolla alkoi käydä liian ahtaaksi. Tammikuussa 2014 kokoelma siirrettiin uuteen, suurempaan näyttelytilaan.

Kokoelman vanhimmat trofeet ovat koto-Suomessa vuonna 1960 ammutut teeri ja kanahaukka tuoreimpien metsästysmuistojen (mm. ahma, sitkanpeura, ruskohyeena) ollessa vuodelta 2013. Yli 250:n erilaisen trofeen lisäksi kokoelmaan kuuluu afrikkalaista esineistöä – jousia, nuolia, keihäitä, veistoksia – sekä Ojanperän tärkeimmät jahtiaseet.

Trofeekokoelma Jaakko Ojanperä. Amerikkalaiset trofeet.

Osa Jaakko Ojanperän Pohjois-Amerikkalaista kokoelmaa. Kuva: Ilja Koivisto/Suomen Metsästysmuseo.

Kokoelman trofeet ovat sekä ulkomaisten että suomalaisten eläintentäyttäjien valmistamia. Monet trofeista on palkittu trofeenäyttelyissä ja mainittu mm. Rowland Wardin trofee-ennätysten luettelossa. Ojanperän metsästyshistoriassa yhdistyvät perinteiset suomalaiset metsästystraditiot kansainvälisiin suurriistanpyynnin perinteisiin.

Jaakko Ojanperä – suomalainen suurriistanmetsästäjä

Jaakko Ojanperä ja leopardi

Jaakko Ojanperä ja leopardi. Mtwara Region, Tansania 1975. Kuva: Suomen Metsästymuseon kuva-arkisto.

Alastarolla vuonna 1939 syntynyt Ojanperä oli jo pikkupoikana innokas metsämies. Valmistuttuaan rakennusmestariksi vuonna 1964 päätti Ojanperä muuttaa Yhdysvaltoihin. Pääsyynä muuttoon oli USA:n Suomea paremmat metsästysmahdollisuudet.

Amerikkaan muuton jälkeen työtehtävät veivät Ojanperää ympäri maailmaa mm. YIT:n palveluksessa ja itsenäisenä yrittäjänä. Hän on työskennellyt – ja tietysti myös metsästänyt – yli 60:ssä maassa.

Suomeen Ojanperä palasi vuonna 1995 eläkkeelle jäätyään. Metsästys ei ole kuitenkaan Ojanperältä jäänyt eläkepäivinäkään, vaan hän käy edelleen jahdeissa niin Varsinais-Suomessa ja Kainuussa kuin Alaskassa, Kanadassa ja Afrikassakin.

Jaakko Ojanperä on lahjoittanut eläinnäytteitä myös Luonnontieteelliselle keskusmuseolle ja hänet on palkittu Suomen Metsästäjäliiton kultaisella ansiomerkillä suomalaisen metsästyksen hyväksi tekemästään työstä.

Jaakko Ojanperä ja marcopolonlammas

Marcopolonlammasta pidetään maailman vaikeimmin metsästettävänä suurriistalajina. Jang-jer vuoret, Kirgisia 2001. Kuva: Suomen Metsästymuseon kuva-arkisto.

 

Museokauppa
Keruut
Käpälän jälkiä -uutiskirje
Museoyhdistykseen jäseneksi
Suomen Metsästysmuseo Facebook Suomen Metsästysmuseo LinkedIn TM

Kantapuu