Metsällä-kirjoituskilpailu

Metsästysaiheinen valtakunnallinen Metsällä-kirjoituskilpa päättyi 30.9.2014. Kilpailun järjestivät yhdessä Maahenki-kustantamo, Maaseudun Sivistysliitto, Suomen Metsästysmuseo ja Suomen Metsästäjäliitto. Kilpailu onnistui erinomaisesti. Saldoksi kertyi 635 erillistä kirjoitusta sekä lisäksi valokuvia. Vastanneita nimimerkkejä oli 560. Kirja ja kilpailun voittajat julkistetaan 8.4.2015.

Metsällä-kirjoituskilpailu. Kuva: Hannu Siitonen.

Kuva: Hannu Siitonen

Osallistua sai kahdella kilpailutyöllä. Kirjoittajille annettiin vapaus käyttää erilaisia kirjallisuuden lajityyppejä. Teksti sai olla tosipohjainen henkilökohtainen metsästysmuistelma, kaunokirjallinen kertomus tai vaikka runo. Metsästystä kehotettiin lähestymään niin sosiaalisena toimintana, suomalaisen kulttuurin osa-alueena kuin luontokokemuksenakin. Tekstin sisällön ei tarvinnut olla omakohtaisesti koettua. Vastaajat ovat käyttäneet näitä mahdollisuuksia hyväkseen.

Alueellisesti kilpailuun vastattiin kaikista osista maata Pohjois-Suomen ollessa kuitenkin vahvimmin edustettuna. Vastaajien joukossa oli myös paljon nuoria ja naisia.

Kilpailun tulokset sekä kirjoituksista koottava antologia julkistetaan 8.4.2015. Kilpailun tuomaristoon kuuluvat päätoimittaja Lauri Kontro, kirjailija Markku Hattula, kirjailija Markku Turunen, kustantaja Liisa Heikkilä-Palo, kustannustoimittaja Lauri Oino ja intendentti Jukka Peltonen. Vastaukset talletetaan tutkimuskäyttöön Metsästysmuseon arkistoon.

Palkintosummana jaetaan yhteensä 10 000 euroa, josta voittaja saa 3 000 euroa. Loppuosa jaetaan tuomariston harkinnan mukaan. Kilpailun järjestävät Suomen Metsästysmuseo, Maahenki-kustantamo, Maaseudun Sivistysliitto ja Suomen Metsästäjäliitto.

Kirjoitusohjeet ja kilpailun säännöt (pdf)

Kilpailuesite (pdf)

Lisätietoja kilpailun sihteeristöltä:

Leena Suominen, puh. (09) 7512 0225
leena.suominen@msl.fi

Pekka Allonen, puh. (019) 723 751
pekka.allonen@metsastysmuseo.fi

Mika Harju: Mäyräkoira ja kauris

Kuva: Mika Harju.

Metsästys on kiehtova kirjoittamisen aihe!

Eränkäynti, metsästys ja metsän antien käyttö on aina ollut keskeinen osa suomalaista kulttuuria ja elämänmuotoa.

Riista on ollut tärkeä osa ruokapöytää ja on edelleenkin peijaisten väärti. Mutta samalla kun metsänkäynti on pyyntiä ja saalistamista, on se paljon muutakin: elämistä luonnon kanssa ja oman suhteen määrittelemistä siihen; onnistumisen ja epäonnistumisen kokemuksia; sosiaalista toimintaa, jossa syntyy merkityksellisiä suhteita ja kohtaamisia; toimintaa, joka tuottaa unohtumattomia tarinoita.

Metsästys vaikuttaa monella tavalla ja tasolla niin metsästäjien omaan elämään kuin yhteisönkin elämään. Kirjoittamisen myötä ajatukset ja kokemukset kiteytyvät ja muistot ja tarinat pysyvät tallessa jälkipolvillekin.

Hanna Petäjämäki: Riekonmetsästäjä ja koira

Kuva: Hanna Petäjämäki.

 

Museokauppa
Keruut
Käpälän jälkiä -uutiskirje
Museoyhdistykseen jäseneksi
Suomen Metsästysmuseo Facebook Suomen Metsästysmuseo LinkedIn TM

Kantapuu